Cum faci impresie buna la interviu?

16/10/2014
/ /
in Blog
/

Cat de mult credeti ca prima impresie conteaza? Multi dintre noi sunt de parere ca primele secunde sunt fundamentale pentru a putea intra pe aceeasi lungime de unda cu celalalt!

Este asa sau este doar o sintagma pe care am preluat-o ca pe un dat si credem in ea fara sa verificam daca se aplica in practica?

Ei bine, trebuie sa stiti ca da! este adevarata. Si proba e cu atat mai puternica atunci cand vorbim despre primele secunde dintr-un interviu! Atat candidatul cat si recrutorul trebuie sa adopte o atitudine pozitiva si un comportament adaptat contextului, astfel incat procesul de comunicare sa devina facil si mesajele sa poata fi receptate corespunzator. 

“Politetea sporeste mult reputatia unui om si, a avea purtari alese este ca si cum ai avea scrisori de recomandare permanente.” 

bune maniere

Prin urmare, e bine sa acorzi atentie micilor detalii. A saluta politicos si a adresa cateva cuvinte de multumire pentru ocazia de a va vedea, a strange mana celuilalt cuviincios si a-l privi in ochi, pot cantari destul de mult in favoarea unui candidat. Nici recrutorul nu poate fi mai prejos. Si el are un rol fundamental deoarece, sa nu uitam, el este imaginea companiei in fata candidatilor si prin el organizatia va perceputa bine sau rau. Faptul ca esti in pielea celui care conduce interviul nu inseamna ca ai dreptul sa fii nepoliticos, ba chiar arogant! Pe parcursul interviului nu doar candidatul se va stradui sa-si vanda pielea, dar si recrutorul trebuie sa vanda jobul candidatului. E simplu, ca la prima intalnire.

Va adaugati avantaje daca va informati inainte de intalnire. Este o dovada de bun simt sa stii cateva lucruri despre compania la care te duci sa te angajezi, mai ales ca, astazi, net-ul musteste de informatii si aproape orice firma are un site de prezentare. Istet e si cel care cauta altfel de informatii, de exemplu, care este hobby-ul persoanei pe care o va intalni la interviu. Va putea sa foloseasca aceasta “minge” pentru a sparge gheata. Nu cred ca vreti sa fiti perceput ca fiind un recrutor superficial. Chiar va puteti atrage avantaje majore si puteti scuti mult timp daca veti cauta informatii suplimentare despre candidat. Pastrati mereu un As in maneca.

Punctualitatea este si va fi contabilizata la “Calitati”. Deci mare atentie domnilor candidati cum va organizati timpul astfel incat sa ajungeti atunci cand trebuie la interviu. Nu recomand sa va prezentati mai devreme de 5 – 6 min. fata de ora fixata. Dar, daca ceva extraordinar s-a intamplat, atunci e musai sa anuntati recrutorul ca veti intarzia sau nu veti ajunge. Nimic nu e mai umilitor decat sa astepti minute in sir pe cineva care a uitat de intalnire. Da, si recrutorul trebuie sa vina la timp. Scuzele uzuale pe care le aud candidatii: “m-a retinut seful in sedinta”, “un control fulger m-a retinut” etc., sunt banale si nu fac doi bani in ochii celor care stiu ca veti judeca fiecare cuvant spus, fiecare gest!

Tinuta. De curand am fost intrebata daca imaginea exterioara este cea care conteaza. Am reflectat mult asupra acestui lucru si va spun sincer ca tinuta nu este totul daca “nu te imbraca”. Un recrutor priceput va sti ca ai imbracat acele haine doar pentru interviu si ca nu acela este de obicei felul tau de a te imbraca. Se va stradui sa descopere, pe parcursul interviului, cum cum esti tu de fapt! Si va descoperi pentru ca “hainele imbraca pe om dar nu-i imbraca si caracterul”. Fireste ca, in oglinda, se vede si tinuta recrutorului. Nu poti avea pretentia ca cineva sa fie “pus la patru ace” pentru intalnirea cu tine, iar tu sa vii… ca la cinema. Cu atat mai mult cu cat reprezinti compania. Ferice de acele companii care au un Cod al bunelor maniere in care sunt date indicatii clare despre tinuta acceptata.

Despre ascultarea activa s-au scris foiletoane. Si ce folos?! Putini dintre noi reusesc performanta de a face doua lucruri dintr-o data! Sa vorbesti in timp ce asculti! Utopie. Candidatii au impresia ca o ora nu le va fi suficient sa-si expuna toate pledoariile construite in cap pentru a impresiona recrutorul. Si vorbesc. Mult… se pierd in detalii… si de fapt nu spun nimic. Oricum spun mai mult decat au fost intrebati! Dar nu-si dau seama. Raspund inainte ca recrutorul sa termine intrebarea. Se intampla des pentru ca nu au avut o lectie buna despre comunicare. Noi stim sa comunicam doar “unisens”. Interviul este un bun prilej de a exersa ascultarea activa cand, nu doar auzi ce ti se spune, mai trebuie sa si intelegi. Si recrutorul poate fi prins in capcana unei comunicari defectuoase daca nu are pregatirea necesara. Decat sa incepi un interviu fara un plan concret, fara intrebari “bune” si fara obiective clare, mai bine mergi la o partida de golf. Macar asa timpul tau va fi petrecut cu folos. Te vei relaxa si vei avea un tonus bun. Invata sa asculti candidatii. Asculta “printre randuri”! Invata sa citesti omul, sa simti atunci cand spune “ceva” si cand spune “nimic”!

Toate acestea puse impreuna pot fi o lectie de Bune maniere la interviu!

Depinde de dumneavoastra cum veti “citi” acest articol. Il puteti trece la lista cu “de retinut” sau, puteti spune “ignor”! Am doar o intrebare: de care parte a mesei ati stat in tot acest timp?

 

 

 

1075 Total Views 1 Views Today

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*